Ezzel a minőséggel a Hatha Jóga Pradípiká táborokban találkoztam. Évről – évre, a nyári töltekezést jelentette
számomra. Emelkedés ezzel az írás művel foglalkozni. A táborban Szaraszvatí Keserű Aranka jóga Tanárom
vezetésével haladunk a tanításokban. S Anantá Varró Zoli a jóga gyakorló óráinkat az adott napi tanításokhoz
igazította. Elmélet és gyakorlat, mentális, energetikai és fizikai tapasztalások párhuzamosan felragyogtak
bennünk.
Az Odzsasz életenergia növekedése bennünk, s a Boldogság egybefonódik itt a belső Utunkkal, amiről ez a tábor
szól.
Kora délután készítettem el az italt. Együtt pucoltuk hozzá a mandulát, s együtt fogadtuk el a növényi lé készítő
erős hangját. Amikor már iható hőmérsékletű lett az Ódzsasz ital, mézzel ízesítettük és a délutáni tanulások előtt
felajánlva ezt is, kortyolgattuk. A tanulást, a tiszta tudatosságot emelte ez a szertartás.
Azóta is, amikor készítem, ezek a Pilisszentlélek Sivánanda ashram teraszon együtt tanulások jutnak eszembe.
Az odzsasz végső létenergia, amelynek fizikai megjelenési formája nincsen, de az elképzelés szerint az egész
testet átjárja. A kapha dósa finom, kedvező energiája. Fenntartja az immunitást, az erőt, az egységet és az
életerőt. A tejasszal és a pránával működési egységet alkot. Az odzsasz, életenergia, az immunrendszerünket
erősíti, elsősorban a nyirokrendszerben fejti ki működését. A test minden funkcióját befolyásolja, hatékonysága
nagy mértékben függ a meditáció gyakorlásának rendszerességétől, az egészséges életformától, ezen belül is a
mértékletességtől, a megfelelő étkezési szokásoktól, a rendszeres pihenéstől. Az odzsasz szintjének csökkenése
miatt alakulnak ki a testben a vírusos és bakteriális fertőzések.
Itt a táborban együtt volt a meditáció, az egészséges életmód, pihenés és jóga folyamatok egysége.
A városi létben is töltekezhetünk, ha reggel, vagy este készítünk ilyen italt. Teret adunk ennek a szertartásnak, s
meghívjuk szeretteinket, hogy velünk együtt kóstolják, ízleljék. Az ízek közelebb hozzák számukra az ódzsasz
minőséget is. Remélem kedvet kaptál és elkészíted!
ÓDZSASZ:
segíti a testszövet erősödését,
növeli a vitalitást,
megújítja a sejteket,
szellemi leépülést gátolja,
öregedés ellenszere.
Akinek „ódzsasza van”: Kreatív, erős, vidám, békés, jó szívű.
HOZZÁVALÓK:
- 10 szem mandulát áztass be vízbe este, reggel hántold le (lehet aprított mandulát is
használni), - tegyél hozzá csipetnyi kardamom-t
- fekete bors frissen őrölve
- 1 teás kanál méz
- 1 csésze tej (lehet zab-, rizstejjel vagy vízzel is)
Mindezt turmixold össze, igyál minden reggel és óriási energiád lesz!
S kedvcsinálónak Vasant Lad írása az ODZSASZRÓL:
„Az Odzsasz az összes testi szövet rendkívül finom kivonata. Az odzsasz minőséget erősítő táplálékok rendszeres fogyasztása a tudat boldog állapotát adja. Segíti az ítélkezés mentes tapasztalásokat. Az Ima, a meditáció és a tiszta tudatosság kiegyensúlyozza bennünk ezt a minőséget.
Amikor az ayurvédában megfogalmazott három minőség, a három dosha valamelyike, a Váta, Pitta, kapha egyike kibillen, olyankor az odzsasz minőség is „elmozdul” a megfelelő helyről, nem tudja azt táplálni. Amikor a megfelelő helyen van, fennáll az egészségünk. Ha az odzsasz mennyisége nagy mértékben lecsökken, tapasztalhatunk félelmet, szorongást, gyöngeséget, kimerültséget, gyenge ellenállóképességet.
Az optimális egészséghez az egyénnek szüksége van a szívben és a többi szövetben egy állandó, meghatározott
mennyiségű ojasra. Ez az ojas fenntartja az ellenállóképességet és az élethosszt.
Az egészséges ojasszal bíró emberről elmondható, hogy
- vidám, jókedvű, boldog
- kedves és együttérző
- erős az immunrenszere
- nem felejti el a fontos dolgokat
- csillogó a szeme
- ragyogó a bőre
- fényes a haja
- tiszta
- erős
- kitartó
- nagy a szexuális ereje.” – Vasant Lad
Ayurvéda tanulmányaimban az ő írásai komoly rendező elvet jelentenek a számomra.
Aum Aum Aum szeretettel Dévakí